תחזוקת מטפים- כך תעשו זאת נכון
תחזוקת מטפים- לשמור על העסק שלך
גם אם העסק שלכם מחזיק במערכת הגנת אש מגוונת ועשירה, בסוף אין תחליף לתחזוקתו השוטפת, זו אשר מאפשרת לו לקבל בסופו של יום דוח אישור כיבוי אש לעסק. אישור זה מצריך הימצאותו של מטף כיבוי אש בנקודות מסוימות בעסק למניעת התלקחות ושריפה. נוסיף ונציין כי לא ניתן לקבל אישור זה מבלי ביצוע של תחזוקת מטפים שוטפת ותכופה בהתאם לחוק והתקן הקיים בישראל.
כמו כן, חשיבותה של ביצוע בדיקה כהלכתה מתעלה פרט על הצורך בווידוא כי העסק ערוך להתמודדות עם התלקחותה הפוטנציאלית של שריפה בלבד, בעודה מהווה נדבך חשוב לקבלת כיסוי ביטוחי במידת הצורך מחברות הביטוח, כפי שנרחיב במאמר הקרוב.
מהי בדיוק בדיקה זו?
בבדיקת זו נבדקת יכולתם של מכשירי הכיבוי שבבית העסק ו/או בדירת המגורים לתפקד בעת התלקחותה של שריפה. זוהי בדיקה שגרתית אשר יש לבצע במחזור קבוע אחת לשנה ולפעמים אף לעתים תכופות יותר, כאשר גם אילו בית העסק שלכם לא מחויב על פי חוק לביצוע תחזוקת מטפים – מדובר בבדיקה שיכולה להוות הבדל חסר תקדים במקרה של דליקה.
כלומר, לבית עסק שמחזיק במערכת כיבוי אש תקינה אשר מורכבת בין היתר מסוללת מטפי כיבוי אש תקינים, קיימת היכולת להגן על עצמו בצורה טובה יותר מפני שריפה, כאשר להתגוננות הזו יש השלכות גם על הנזק הכלכלי שנסוב על בית העסק / דירה כתוצאה מאותה שריפה.
בנוסף לכך, לא כל בדיקה מסתכמת בצורך והמסקנה כי יש להחליף את כלל מערכם במקום. לעתים רבות הבדיקה מורה על בדיקת לחץ במכשיר הכיבוי, ווידוא כי אין במטף כיבוי אש שקעים, מכות חיצוניות, או צורך בחיזוק ניצרה – מחדלים פוטנציאלים שיכולים להתקיים בכל יחידת כיבוי אש באשר היא ושעלולה להפחית את יכולתו לעמוד לרשותכם בעת דליקה.
כמו כן, ביצוע מוקדם של אותה בדיקה יכול להיות ההבדל שבין הצורך לבצע רכישת מטפים חדשה למבנה, לבין החלפה נקודתית אשר יכולה לחסוך לבעלי המבנה הון משמעותי כאשר הם מושמשים בעודם עוברים תהליך הכשרה למילוי ייעודם.
מה נעשה במסגרת תחזוקת מטפים?
זאת ועוד, כי במסגרת תחזוקת מטפים שנעשית עבור מבנה, נבדקת צורתו הוויזואלית של מטף כיבוי אש, האם המנגנון הפנימי שלו על סך כלל חלקיו עובד כשורה, כמו גם כמובן תוקף ומועד ההחלפה המיועד לאותו מכשיר מלכתחילה.
במסגרת תחזוקת מטפים, נבדק הצורך לצבוע אותם מחדש, לבצע החלפת חלקים בלויים, ואף תוקף התווית שלהם. בנוסף, נבדק משקלו הכולל של כל אחד והלחץ הקיים בו בהתאם כמובן לייעודו ובהתאמה לסוגים הקיימים באותו מבנה – בין אם מדובר במטף אבקה, קצף וכן הלאה.
בדיקת מטפים תוודא את כשירותם לשימוש עתידי
בהמשך לכך, ישנם סוגים שונים ומגוונים המתאימים לסוגים שונים של מבנים או איומים, כאשר למחסן, משרד, מפעל או מבנה תעשייתי יש סכנות, ייעוד ובהתאם גם מטף כיבוי אש שונה בתכלית. לכן, בדיקתם על בסיס קבוע או שנתי, יכולה להבטיח כי סוג ונפח מטף כיבוי אש שיש לכם עונה על הצורך שקיים לעסק שלכם, כאשר במידה ואינכם מצוידים במיגון הרלוונטי – הבדיקה יכולה להצביע על החלפתו המהירה ולאפשר לעסק להתמגן הן כלכלית והן פיזית מהסכנות שעלולות לארוב לו.
צרו קשר עוד היום
תחזוקת מטפים – אל תעשה זאת בעצמך!
כמו כן, למרבה הצער לעתים תכופות ניתן לראות בעלי מבנים אשר מתוקן בהם מטף כיבוי אש ושאינם מודעים לחשיבותה של תחזוקה נכונה, אשר מניחים (באופן שגוי יש לומר) כי בדיקת זו היא פשוטה ושגרתית ושניתן לבצעה ללא נוכחות של איש מקצוע ובכוחות עצמם.
אותה הנחה שגויה היא זו שמאפשרת את קיומם של מחדלים רבים בעולם בטיחות האש, כאשר נכון במיוחד עבור מקרים אלו המשפט – זול הוא לעתים יקר במיוחד.
רוצה לומר, אף על פי שאין כל פסול בבדיקה עצמית שנעשית על ידי בעל הנכס כי מכשירי הכיבוי שיש לו תקינים אחת לתקופה, עדיין קיים צורך בבדיקת איש מקצוע מיומן אשר בקיא בדרישות החוק על מנת להבטיח שהנכס עצמו ערוך להתלקחותה של דליקה, בעודו פועל על פי תקן ישראלי 129 חלק 1.
הסיבה לכך היא שישנם סוגים שונים, יש הנחיות והגבלות שונות, כל זאת בהתאם לתנאי הסביבה השונים שמתמודדים עימם המטפים, כפי שקורה לדוגמה עם אלה הנחשפים לרטיבות או מליחות גבוהה (בסמיכות לים לדוגמה). כל הפרמטרים הללו משפיעים בצורה ישירה על העמידות שלהם – ומכאן גם הצורך לבדוק אותם לעתים תכופות יותר.
לסיכום – בדיקת מטפים על ידי איש מקצוע
כפי שניתן להבחין מן הכתוב לעיל, באמצעות ביצועה התכוף של בדיקת מטפים יכול בעל מבנה להבטיח כי בית העסק ו/או המבנה שברשותו ערוך ומוכן להתמודדות עם שריפה, היערכות שיכולה להחזיר את עצמה פי כמה מונים כאשר לאורה יינתן כיסוי מלא מטעם חברת הביטוח במקרה של שריפה, כמו גם כי יכולתו של בית העסק להקטין את נזקיה של אותה שריפה פוטנציאלית קטן.
ניתן לקבל מידע נוסף על מטף כיבוי אש כמו גם ספרינקלרים כאמצעי מיגון אש קריטי וכן תחזוקת ספרינקלרים כאמצעי יעיל למניעת שריפה והתפשטותה.