תקן 1928
תקן ישראלי 1928 קובע את הפרמטרים שיש לבחון בבדיקות תחזוקה של מערכות לכיבוי אש המבוססות על מים, לרבות, מערכות מתזים, זקפים, זרנוקים, מערכות קבועות לריסוס מים, מערכות מים-קצף, וכיוצ”ב.
חברתנו הינה מעבדה מוסמכת למערכות כיבוי אש, ולראיה הוסמכה תעודה לסמן בתו תקן את המצרכים: מערכות לכיבוי אש במים: בקרה, בדיקה ותחזוקה.
מערכות כיבוי אש – תו תקן 1928
אנחנו חיים בחללים גדולים. אנחנו עובדים בחללי עבודה גדולים ובחללי עבודה משותפים, אנחנו מבלים במועדונים ומסעדות רחבי ידיים שלעיתים חולשים על מספר מפלסים או מספר מרחבים, אנחנו עושים כושר בלופט השכונתי וכחלק מהחוזה הלא כתוב עם בעל הנכס או העסק, אנחנו סמוכים ובטוחים שדואגים לביטחוננו.
בכל אחד מהאתרים שציינו קיימות מערכות גילוי וכיבוי אש המאפשרות לנו לשהות בתוך המרחבים בביטחון מלא ולנהל בשקט את שגרת היום שלנו. הדרישה של המערכות הרגולטוריות בישראל משרתות גם האינטרס של בעלי הנכסים והעסקים המבקשים לשמור על סביבת חיים מוגנת ובטוחה לקהל לקוחותיהם כשבידיהם מערכות לכיבוי אש למניעת שריפה, מערכות הפועלות למנוע התפשטות דליקה ומספר הנחיות להתנהגות במצב שריפה, פינוי מהיר של האנשים במרחב, וכד’.
תקן 1928 מתייחס למערכות כיבוי האש ככלי לבטיחות אש בעסק, קובע את תקינותן של המערכות ומספק הנחיות ברורות כיצד יש לנהוג במקרה של דליקה ובמהלך התפשטות שריפה. תקן 1928 מתמקד גם בבדיקות שיש לבצע אחת למספר חודשים כדי באמת לדאוג לתחזוקה שוטפת וטובה של המערכות ועל תקינותן המרבית .
שירותי הכבאות בישראל אימצו באופן מלא את תקן 1928 המבוסס על תקן אמריקאי , 25 NFPA . התקן ש”עלה לארץ” ב 1992 , קובע את הדרישות המינימליות לבדיקות תקופתיות ותחזוקה שוטפת של המערכות המבוססות על ריסוס מים.
התקן מתמקד במערכות כיבוי אש, שכוללות מערכות מתזים, זקיפים, זרנוקים, מערכות קבועות לריסוס מים ומערכות מים-קצף. החשיבות של המערכות הללו היא קריטית במהלך דליקה או התפשטות שריפה. המערכות מובילות לתגובה מהירה, מפזרות כמות קבועה של מים (כל מערכת והטכנולוגיה שלה), לכל משך האירוע ומסייעות בצמצום משמעותי של האש , אופן התפשטותה, מנתרות את גובה הלהבות ובעיקר מסייעות לכבאים להגיע לאירוע כשהמערכות כבר נכנסו לפעולה ומעניקות את היכולת להשתלט במהירות ובאופן מלא על הדליקה.
תקן 1928 אף מתייחס גם למערכות הספקת המים, לרבות אלו המופיעות במערכות כיבוי פרטיות. מערכות אלו כוללות אבזרים, משאבות לכיבוי אש, מאגרי מים ווסתי זרימה. התקן מתייחס לתחזוקת מערכות כיבוי אש בכלל ותחזוקת ספרינקלרים באופן שוטף ורציף. קיימת כמובן חובת דיווח על המערכות במקרה של תקלה או אי התאמה למבנה. במידה ומערכות הכיבוי לא הותקנו בהתאם לדרישות התקן, ידרשו פעולות מתקנות נוספות כדי באמת להבטיח ביצועים טובים וכוללים של המערכות בשעת חירום.
תפקידם של הספרינקלרים
אלו מערכות מתזים או מערכות קבועות לריסוס. לרוב מדובר במערכת של צינורות להם מחוברים מתזים במרחקים שווים. רשת הצינורות מכסה לרוב את תקרות וקירות המבנה, תלוי במבנה עצמו, רמות הסיכון הנחשפות במבנה וכמובן רשימת הדרישות של כיבוי אש והצלה. צינורות הספרינקלרים יהיו תמיד מלאים במים בלחץ גבוה, מוכנים לפעולה 24/7, למקרה של שריפה .
בתוך המערכת עצמה מותקנת אמפולה שבתוכה יושב חומר נוזלי שיתחמם בהתאם לטמפרטורה שבחוץ. עם עליית הטמפרטורות במרחב, בזמן דליקה, החומר יתחמם עד שיגיע לנקודת רתיחה ויתפוצץ . הפעולה הזאת תכניס את המתזים לפעולה תוך שיחרור מים בלחץ שיסייעו בכיבוי השריפה. המערכת מסייעת בכיבוי השריפה ובמזעור מיקרים של פגיעה בנפש, אך היא לא מונעת את נזק רב שיגרם לרכוש שבמבנה.
המים שיצאו מהצינורות ירגיעו את גובה הלהבות אך לא יכבו את הדליקה. לכן המערכות למעשה מסייעות לכיבוי אש להשתלט על השריפה ומסייעות בהצלת חיים אך המערכת אינה מסוגלת לכבות אש שיצאה משליטה לבדה.