תקן 931

תקן 931- מהו הלכה למעשה

כשמתרחשת שריפה, דליקה, או כל אירוע אש, עמידות בפני אש של חומרים היא אחד הפרמטרים המרכזיים שלפיהם ניתן להעריך האם תושג שליטה על האש ובקרה על הדליקה, או האם יציבות המבנה ואף עמידות המבנה בסכנה משמעותית.

תקן 931 מהווה דרישת סף של שירותי כבאות והצלה אשר מבקשים לוודא שבבניין יימצאו לצד מערכות כיבוי אש איכותיות, גם חומרים בעלי עמידות אש גבוהה, כששילוב השניים יאפשר לכוחות הכיבוי לבצע את משימתם כהלכה – הגנה על רכוש וחשוב מכך – הגנה על נפש.

לכן ובהתאם לכך, תקן 931 כתקן המסדיר ומודד עמידות בפני אש של חומרים, הפך לקרדינלי ומהותי במיוחד עבור כל פרויקט בנייה בדרכו לבצע הנפקת טופס 4 למבנה בנוסף להיותו תנאי לקבלת אישור הג”א. כשלאור זאת, נרחיב עליו במאמר הקרוב ומהם הפרמטרים השונים שלפיהם הוא נמדד.

מהו תקן 931 ומה הוא מודד?

תקן 931 נועד לסווג להעריך ולדרג עמידות חומרים בפני אש, כשבמסגרתו נעשית בדיקת חומרים בדגש על עמידות לאש ועמידות לחום גבוה, כאשר כחלק מאותה בדיקה, נבדקות גם מה הן ההשלכות של קריסת חלקים במנה לנוכח שריפה. זאת מכיוון שהבנת כושר העמידה של כל היבט במבנה תאפשר לבעל המבנה מבעוד מועד להתאים ולתכנן פתרונות מילוט, דרכי שחרור עשן מהמבנה, בנוסף להיערכויות נוספות אשר יאפשרו את מניעת התפשטות האש ודרכה גם הפחתת נזקים.

המדד העיקרי – מעבר השריפה בין חללים

הדגש העיקרי ומטרתו של תקן 931, היא מדידת פרק הזמן מרגע השריפה ועד מעבר האש מאזור אחד לאחר.

תקן 931 והשתלבותו במערך הגנת האש של המבנה

תקן 931 לא פועל בחלל ריק, כשפרט לווידוא שבמבנה קיימת רמת עמידות בפני אש של חומרים ברמה מספקת, משולבות בו מערכות שנועדו להפחית את העומס מלכתחילה על החומרים ובכך להרוויח לכוחות ההצלה זמן יקר.

כחלק מאותן מערכות ניתן לציין שכבת מיגון אש פסיבי הכוללת מגוון מעכבי בעירה כדוגמת קירות אש, וילונות אש, טיח מעכב בעירה וכמובן מערכות שחרור עשן שתפקידן לאפשר ליושבי המבנה חלל נקי מעשן עד כמה שניתן, כגורם הסכנה העיקרי ליושבי מבנה שהתלקחה בו שריפה. בנוסף, לצד אותן מערכות טיפול אש אשר מתמודדות עם הדליקה לאחר שהתרחשה, משולבות במבנה גם מערכות גילוי אש שתפקידן להתריע לאחראי בטיחות בהקדם האפשרי על השריפה, כדי שמשך הזמן בו נבחנת עמידות בפני אש של חומרים במבנה, תהיה קצרה ככל הניתן.

הדרך ליישוב בניין עוברת בבדיקת עמידות בפני אש של חומרים
תקן 931 הוא תקן הכרחי וחשוב לכל מבנה חדש, כתקן שקבלתו כאמור מהווה תנאי סף לקבלת אישורים רגולטוריים חשובים כדוגמת הנפקת טופס 4 למבנה וקבלת אישור הג”א. לכן, פרט כמובן לערך הרב שנלווה לצמצום ומניעת פגיעה ברכוש ובנפש, מדובר בשלב טכני שעיכובו יכולה להשפיע על התקדמות פרויקטים ולכן כזה שרצוי ומומלץ להסדיר בהקדם, ויפה שעה אחת קודם.

תקן ישראלי 931 בודק אלמנטי בניין שונים כגון, קירות נושאים/ לא נושאים משקל, מחיצות, עמודים, קורות ותקרות, במטרה להקטין נזקים בנפש ורכוש עקב התפרצות שריפה בבניין.

התקן בודק את פרמטר זמן העמידות של האלמנט. זמן עמידות שתלוי בין השאר בחומר ממנו האלמנט עשוי (בטון/חול/גבס) במידותיו, בצורתו ובתפקידו.

בדיקת התאמה בהתאם לתקן 931 חלק 1.1 בודקת עמידות האש של אלמנט בניין לפי פרמטרים של:

  • יציבות – משך הזמן החולף מתחילת החימום ועד להתמוטטות האלמנט.
  • שלמות – משך הזמן החולף מתחילת החימום ועד להופעת סדק או חור דרכם עוברים להבות או עשן.
  • כושר בידוד – משך הזמן החולף מתחילת החימום ועד להתחממות צד האלמנט שאינו חשוף למקור החימום או אחת הנקודות באלמנט מעל טמפרטורה מסוימת.

בדיקת התאמה בהתאם לתקן 931 חלק 1.2 בודקת את עמידות האש של מחסומי אש. קרי, עמידות האש האלמנט/מוצר/מערכת שנועד לאטום את מעברי האש, שנוצרים עקב הצורך להעביר מערכות כגון: מובילי אויר, צנרת מים, צנרת גז, כבלי חשמל, כבלי תקשורת וכו’ בתוך אלמנט הבניין.

מטרת התקן היא למנוע מעבר אש/התפשטות אש, עשן, חום וגזים רעילים בין אזור אחד בבניין לאזור אחר, ו/או בין קומה לקומה דרך הפתחים דרכם עוברות המערכות הנ”ל.

  • PILOCOAT FIRESEAL לאיטום מעברי אש נבדק ונמצא מתאים לתקן 931 בתעודה מס’ 8311203876 
  • PILOCOAT INTUMASTIC לאיטום מעברי אש נבדק ונמצא מתאים לתקן 931 בתעודהמס’ 311203814 
  • PILOCOAT C-579 להגנת אש על תעלות נבדק ונמצא מתאים לתקן 931 (ראה התייחסות גם בתקן ישראלי 1001 חלק 6) בתעודה מס’ 8811216181 
  • PILOCOAT C-568 להגנת אש על תעלות נבדק ונמצא מתאים לתקן 931 (ראה התייחסות גם בתקן ישראלי 1001 חלק 6) בתעודה מס’ 9211906385
 

שיתוף

צרו קשר עוד היום